niedziela, 13 kwietnia 2014

Mężczyzna w kuchni!

Dziś bardzo po męsku - dużo mięsa :)
Przepis pochodzi z książki dwóch, dobrze wszystkim znanych kucharzy: Pascal kontra Okrasa.
Przepis znajduje się na stronie 47 - Placuszki z kurczaka i szynki.
Gotował: Paweł - jak to dobrze czasami tylko popatrzeć i robić zdjęcia, może trochę poprzeszkadzać ;)


Przepis:
700g - piersi z kurczaka
150g - szynki gotowanej
1 - pęczek kolendry
1 - ząbek czosnku
1 - cebula dymka
70g - bułki tartej
60ml - oliwy z oliwek
świeżo zmielone sól i pieprz
4 łyżki - sosu sojowego, indonezyjskiego
3 łyżki - sosu słodko-kwaśnego
25g - pistacji 
1 pomarańcza
rukola do podania

Kotleciki:
Piersi z kurczaka siekamy bardzo drobno, tak by było konsystencji mielonego mięsa (jeśli ktoś posiada maszynkę do mielenia - polecam). Szynkę kroimy w drobne paski, które oddzielamy od siebie i wrzucamy do miski z posiekanym mięsem.
Cebulę siekamy wraz z zieloną częścią, to samo robimy z 1/2 pęczka kolendry. Czosnek siekamy i rozgniatamy z solą. Wrzucamy wszystko do miski z mięsem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Sos:
Sos sojowy mieszamy wraz z sosem słodko-kwaśnym, dodajemy posiekane pistacje i sok z połówki pomarańczy. 
My wprowadziliśmy drobne zmiany do przepisu na sos. Ze względu na posiadanie ciemnego sosu sojowego dodaliśmy zaledwie 1 łyżkę a nie 4, do tego 4 łyżki sosu słodko-kwaśnego i podduszone wcześniej pomidorki z puszki.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz