niedziela, 25 sierpnia 2013

Cały dom pachnie...

Dzisiaj śniadanie nie dla leniwych - kto rano wstaje, ten ciepłe drożdżówki wcina. Cały dom pachnie, jak w piekarni, tylko że lepiej :) Do ciasta dodałyśmy olej z pestek dyni, który nadaje plackom, bułeczkom i rogalom orzechowego aromatu i nawet odrobinę posmaku. Zaplataniec ma w sobie trochę przypraw, są to: czosnek, oregano i rozmaryn. Cenna rada? Jeść póki ciepłe!

Ciasto:
- 5g drożdży instant
-250 g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka wody
- szczypta soli, 2 łyżecki cukru
- 1 jajko
- 100g masła
- olej z pestek dyni do posmarowania.

Jako, że nasz piekarnik nie posiada termoobiegu i wysusza niemal wszystko co do niego wkładamy, eksperymentalnie wypróbowałyśmy surową płytę terakotową. Dajemy jej ocenę 4- ;)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz