sobota, 22 lutego 2014

Ciasto czekoladowo-buraczkowe

Dawno nie było u nas smakowitych przepisów. Rozpoczyna się weekend, wiosenna pogoda w lutym - dobry humor zawsze idzie w parze z pysznościami.
Przepis na ciasto czekoladowo-buraczkowe, znajdziecie w oryginale tutaj: BBC FOOD RECIPES - beetroot chocolate cake (niestety nasz piekarnik nie podołał wyzwaniu i ciasto nie urosło tak duże jak na filmiku Nigela Slatera, być może była to też sprawka buraczków z jabłkami ze słoika, które są bardziej wilgotne).

Poniżej podaję przepis na ciasto ze zmniejszoną ilością czekolady (my wolimy czuć bardziej buraczki).

250g drobno startych buraczków lub gotowego przecieru ze słoika
150g gorzkiej czekolady (70%)
4 łyżki gorącego espresso - jeśli ktoś lubi może dodać więcej
200g masła
150g mąki tortowej
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dobrej jakości kakao
5 jajek
190g  cukru

Czekoladę rozpuszczamy w misce położonej na garnek z gotującą się wodą, dodajemy masło i kawę. Ciągle mieszamy (najlepiej trzepaczką). Odstawiamy by masa lekko ostygła. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (radzę użyć papieru, my niestety miałyśmy tylko folię). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Rozbijamy jajka i oddzielamy białko, które ubijamy na pianę wraz z cukrem. Żółtka wraz z buraczkami, dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Składniki suche mieszamy w osobnej misce i dodajemy stopniowo do naszej masy buraczkowo-czekoladowej. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Ciasto pieczemy około 40 minut.



Polecamy w szczególności eko wyroby z folwarku Wąsowo. Urokliwe miejsce, do którego z pewnością wybierzemy się na wiosnę.





Ciasto najlepiej serwować ze schłodzoną bitą śmietaną.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz