sobota, 15 lutego 2014

Dbaj o swój chlebek :)

Nasze babcie dobrze wiedziały jak przechowywać świeżo upieczony chleb. Zawijały go w płócienne lub lniane szmatki i chowały niedaleko kamiennego pieca, z którego powstał (szczególnie ten na zakwasie). Dom długo przypominał zapachem piekarnię. Dziś, nikt nie zadaje sobie trudu nad tym, by chleb przepakować z reklamówki lub papierowej torebki. Ląduje on prosto do chlebaka. 

Niewiele osób wie, że lniany materiał posiada właściwości antybakteryjne, które sprawiają, że przechowywana w nim żywność dłużej zachowuje świeżość. Poza tym jest bardzo wytrzymały i przewiewny. Więcej na temat jego zastosowań możecie przeczytać na blogu Adrianny Wołczyk ( http://aleworek.pl/), która produkuje przepiękne lniane przedmioty. Każdy może znaleźć coś dla siebie, w nowej kolekcji pojawiły się poduszki, fartuszki i dekoracje stołu, ale przede wszystkim nie brakuje przepięknych worków na chleby.

Sesja zdjęciowa odbyła się w restauracji Chłopskie Jadło w Poznaniu. Miejsce to osobiście uważamy za jedno z najładniejszych oraz najbardziej przytulnych pod względem wystroju.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz